La “Xarxa Teixint Resistències per les defensores d’Amèrica Llatina” ante la situación de emergencia de personas defensoras

La “Xarxa Teixint Resistències per les defensores d’Amèrica Llatina” es un proceso fruto de un trabajo colectivo de un amplio y muy variado abanico de organizaciones catalanas de DDHH, cooperación y solidaridad con los diferentes países de América Latina, que hemos visto la necesidad de dar una respuesta coordinada y colectiva a los graves retos que nos plantea la creciente situación de criminalización de las defensoras y defensores de los DD.HH. y ambientales en todo el continente.

Consideramos que trabajar en red nos puede permitir entender y transmitir mejor a nuestra sociedad y en las instituciones políticas la gravedad de diversas situaciones que afectan de manera directa la labor que llevan a cabo estas personas. Hablamos, por ejemplo, del ascenso de los autoritarismos, de la impunidad en la que actúan empresas multinacionales, fuerzas policiales y para-policiales en conflictos sociales y ambientales, de las legislaciones restrictivas hacia los derechos y libertades políticas y el derecho al propio cuerpo de las mujeres, de la violencia patriarcal que viven las defensoras, de la persecución de determinados colectivos por razón de orientación sexual, etc.

Queremos que este trabajo en común nos permita coordinarnos, más allá de las temáticas concretas o geográficas que cada una trabajamos, y así:

  • Dar respuesta integral a la situación de emergencia que viven las personas defensoras en América Latina.
  • Construir un espacio de confluencia y fortalecer la capacidad de incidencia global, social, política y mediática de forma colectiva.
  • Realizar acciones puntuales y declaraciones con una mirada global sobre América Latina que aborde las causas de las vulneraciones de los DDHH.
  • Actuar como canal de comunicación entre las organizaciones de América Latina y las de aquí.

Y, en este marco hemos emprendido como primera acción pública la propuesta de una Declaración en el Parlamento de Cataluña en ocasión de la celebración del 20 aniversario de la Declaración sobre el derecho y el deber de los individuos, los grupos y las instituciones de promover y proteger los derechos humanos y las libertades fundamentales universalmente reconocidos, también conocida como declaración sobre defensores y defensoras de DD.HH.

Y hoy os presentamos esta propuesta de declaración aprovechando la visita de la activista Lolita Chávez Ixcaquic defensora de la vida, de la tierra y del territorio maya en Guatemala, feminista comunitaria y portavoz del Consejo de Pueblos K’iche’.

Esperamos que esta declaración de que sea aprobada en el Parlamento, y que además, establezca un marco de compromiso institucional a partir del cual podamos trabajar con las instituciones públicas catalanas y en nuestra sociedad por la protección de las personas y colectivos criminalizados por la defensa de los derechos y del planeta, que también son nuestros derechos y nuestro planeta. Del mismo modo, esperamos que se cumplan compromisos anteriormente adquiridos por este Parlamento como el observatorio del cumplimiento de los derechos humanos y ambientales de las empresas catalanas en el exterior.

Las entidades que han participado en el proceso de construcción de la “Xarxa Teixint Resistències per les defensores d’Amèrica Llatina” son:

Alerta Amazònica
AlterNativa Intercanvi amb Pobles Indígenes
Asociación de Mujeres Migrantes y Diversas
Acció Internacional per la Pau (IAP Catalunya)
Brigades Internacionals de Pau de Catalunya
CALACA Catalunya (Coordinadora d’Activistes per Llatinoamèrica i el Carib)
Calala Fondo de Mujeres
Cooperacció
Dones x Dones
Enginyeria Sense Fronteres
Entrepobles
Farmacèutics Mundi (Farmamundi)
H.I.J.O.S. Barcelona Hijos e Hijas por la Identidad y la Justicia contra el Olvido y el Silencio
Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA-UAB)
Institut de Drets Humans de Catalunya
Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans
Mujeres Migrantes Diversas
Mujeres Pa’lante
Novact — Institut Internacional por la Acción Noviolenta
Observatori DESC
Observatori del Deute en la Globalització (ODG)
Oxfam Intermon
Plataforma Berta Vive de Catalunya
Plataforma de Solidaridad amb Guatemala – Barcelona
Red de Migración Género y Desarrollo
Suds
Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia
Taula per Mèxic
Tierra Catracha

 

 

 

PROPOSTA DE DECLARACIÓ DEL PARLAMENT DE CATALUNYA EN SUPORT DE LES DEFENSORES I ELS DEFENSORS DELS DRETS HUMANS

Enguany es commemora el  setantè aniversari de l’aprovació per l’Assemblea General de les Nacions Unides de la Declaració universal dels drets humans i el vintè aniversari de l’aprovació, també per l’Assemblea General, de la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts, també coneguda com a Declaració sobre els defensors i les defensores dels drets humans.

Segons dades dels informes de diverses organitzacions no governamentals, el nombre de defensors de drets humans assassinats no ha parat de créixer els darrers anys. El 2017 van ésser assassinades més de tres-centes persones només en l’àmbit de la defensa del medi ambient, el 70% de les quals a l’Amèrica Llatina.

Els assassinats no són més que la punta de l’iceberg de tot un conjunt d’estratègies de criminalització i assetjament polític, legal, físic, mediàtic o sexual, entre d’altres, que pateixen les persones, els col·lectius i les organitzacions a les quals pertanyen, representen o defensen.

Per això, una de les aportacions més rellevants de la Declaració sobre els defensors i les defensores dels drets humans és l’establiment, com a obligació internacional, de la necessitat de donar-los suport i protecció en el context de la tasca que acompleixen, la qual es torna cada dia que passa més difícil i arriscada.

Tothom té una responsabilitat en la defensa dels drets universals, especialment vers la garantia de la vida. En aquest sentit, els defensors i les defensores dels drets humans són igualment defensors de la vida i defensors de la humanitat. Aquesta responsabilitat correspon, en primer lloc, als estats, que han de complir els deures que estableix la Declaració sobre els defensors i les defensores dels drets humans.

Així mateix, és especialment preocupant la pèrdua de valor del discurs dels drets humans en els darrers anys, a favor d’altres principis i interessos (polítics, geoestratègics, econòmics i comercials).

Per tot això, en ocasió del setantè aniversari de l’aprovació de la Declaració universal dels drets humans i el vintè aniversari de l’aprovació de la Declaració sobre els defensors i les defensores dels drets humans, el Parlament de Catalunya reafirma el seu compromís amb els drets humans individuals i col·lectius tal com han estat recollits pels diversos instruments internacionals.

A més, el Parlament de Catalunya considera que tothom té una responsabilitat i unes funcions en la protecció i el reconeixement dels defensors i defensores, al costat de les organitzacions socials. En aquest sentit, fa una crida especial als estats perquè assumeixin llurs responsabilitats en aquesta protecció.

D’altra banda, el Parlament de Catalunya rebutja els processos de criminalització que s’articulen, especialment des d’alguns sectors econòmics i polítics, contra la tasca de les defensores i els defensors dels drets humans. El Parlament entén que, en la gran majoria dels casos, aquestes persones són criminalitzades en tant que formen part de processos col·lectius de defensa de drets, per la qual cosa expressa el seu reconeixement vers aquestes persones i vers les comunitats i organitzacions en nom de les quals actuen pacíficament com a defensores de la vida.

El Parlament de Catalunya reconeix el treball fet fins ara per programes de protecció de defensors i defensores dels drets humans de les institucions catalanes, duts a terme en coordinació amb les organitzacions socials de l’àmbit de la cooperació, la solidaritat internacional i els drets humans.

Així mateix, el Parlament de Catalunya considera que totes les institucions públiques han de treballar, en col·laboració amb les entitats socials, pel millorament constant d’aquests instruments de protecció, prenent com a base les experiències acumulades en el desenvolupament d’aquests programes, per tal d’adaptar-los cada vegada més a les demandes i necessitats vitals de les persones protegides, especialment en el cas de les dones defensores, que pateixen vulneracions específiques.

El Parlament de Catalunya expressa la necessitat que les institucions competents en cada cas activin els mecanismes i procediments necessaris perquè les defensores i els defensors puguin exercir lliurement tots els drets humans en qualsevol país del món.

Finalment, el Parlament de Catalunya fa una crida a tots els poders públics perquè adoptin les mesures necessàries per a assegurar el compliment efectiu d’aquests drets i llibertats, d’acord amb llur compromís amb els drets reconeguts per les Nacions Unides en la Declaració universal dels drets humans i en la Declaració sobre el dret i el deure dels individus, els grups i les institucions de promoure i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals universalment reconeguts.

Palau del Parlament, 15 de noviembre de 2018